Online világ: Lángokban!

Bár javában tart a nyár, azonban nyugodt szívvel mondhatjuk, ennek nyomát nem nagyon érezzük. Nem csak kicsiny hazánkban, hanem világszerte heves esőzések, áradások és földcsuszamlások teszik ősziessé az amúgy általában kánikulájáról és heves erdőtüzeiről ,,híres” nyarat.

Most azonban csak az online világ áll lángokban! És hogy mi volt ennek a kiváltó oka? Nem más, mint a Microsoft újgenerációs konzolja, az Xbox 720.

Ezzel a cikkel szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba arról, hogy vajon mi igaz, és mi nem az Xbox 720-al kapcsolatosan felreppent hírekből? Kacsa vagy sem? Hamarosan kiderül!

Már fejlesztik az Xbox 720-at?

Igen, már elkezdődött a fejlesztés. A Microsoft már gőzerővel dolgozik az új 720-ason. Egy EGM interjú során Peter Moore, a Microsoft Interaktív Szórakoztatás részlegének ex-főnöke elmondta, hogy az Xbox 360-ast kifejlesztő csapat már gőzerővel dolgozik a soron következő 720-ason és majd attól függően alakul a fejlesztés sorsa, hogy 2011-12 környékén milyen processzorok lesznek elérhetőek a piacon. Valójában a Xbox 720 fejlesztése több időt vehet igénybe, mint gondolnánk. Ahogyan Robbie Bach, a Microsoft Szórakoztatási részlegének elnöke mondta: ,,Már akkor elkezdtünk gondolkodni a következő generációról, mielőtt még az Xbox 360 befutott volna.”

Mikor kerül piacra?

Körülbelül 6-7 éve már, hogy az Xbox 360-at piacra dobták, így szinte biztos, hogy az Xbox 720 valamikor 2012-ben jelenik meg. És a Microsoft újra a csúcsra akar érni. Robbie Bach elmondta: ,,Ha fel akarják tenni a kérdést, hogy helyes volt-e megpróbálni az első helyet megszerezni (az Xbox 360-nal), akkor a válaszom feltétlenül IGEN!” Ez volt az ok, amiért a Microsoft képes volt versenyre kelni a Sonyval és sikerült is legyűrnie versenytársát. Ez akkora lökést adott a játékfejlesztőknek, melynek hátszelén igen gyorsan sikerült megismertetni a világgal a 360-as hardvert. Bach hozzátette: ,,Ha netán megkérdeznék, hogy újra az elsők akarunk-e lenni, a válaszom: igen.”

Az Xbox 720 piacra kerülésével a Microsoft végleg kihúzza a 360-as dugóját a konnektorból?

Rengeteg pletyka kering arról, vajon milyen sors vár a 360-asra, ha már piacra dobták az új X720-ast? A Microsoft supportja ugyanúgy a kukában végzi, mint ahogyan az eredeti Xbox-é? Bármi előfordulhat. Valószínűsíthető, hogy üzleti megfontolásból a Microsoft mindaddig értékesítésre kínálja az Xbox 360-at, amíg lesz rá fizetőképes kereslet. Ennek egyik, és talán legnyomósabb oka, hogy komoly beruházások vannak az X360-ban, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a beleinvesztált pénzmennyiség sokszorosan megtérüljön. Úgy vélem, a Microsoft ugyanazt a politikát fogja folytatni, amit a Sony is alkalmazott: párhuzamosan értékesíti a régi és új Xbox-ot, természetesen a 360-asat csökkentett áron kínálva.

Az Xbox 720 sokkal családbarátabb lesz

Mindenki tudja: pénz beszél, kutya ugat. A Microsoft biztos benne, hogy az új 720-asával megszerzi a Nintendo piacának egy részét. Láttunk már sok-sok hirtelen felkapott, aztán gyorsan a feledés homályába vesző játékot és alkalmi játékosokat, szóval azért óvatosan azzal a mozgásérzékelős kontrollerrel és a piacszerzéssel.

De ez nem azt jelenti, hogy bennünket, megrögzött játékosokat hidegre tennének, hiszen mi vagyunk a Microsoft gyökere, velünk kezdődött minden, mi adjuk az eredeti Xbox rajongók bázisát. Az Xbox 720 nyilvánvalóan elindult egy mozgásérzékelős, Wii-féle családbarát kontroller kialakítása felé. Szerintem ez a kontroller (becenevén: Newton) használható lesz a 360-ashoz is és egy javított verziójú fog debütálni a 720-assal együtt.

Az új Xbox 720 Belső Blu-Ray meghajtót fog tartalmazni?

A fő ok, amiért a Microsoft eddig nem épített be újgenerációs meghajtót az X360-ban, nagyon egyszerű: nem voltak biztosak benne, hogy melyik formátum fog beválni. Nem akarták, hogy a vásárlóik úgy érezzék, becsapták őket azzal, hogy egy elavult hardver került az Xbox-ukba. A Sony beépítette PS3-aiba a Blu-Ray meghajtót, hiszen elég erős támogatást biztosítanak a gépeikhez és ezzel fel is lendítették a PS3 eladásaikat, ugyanúgy, ahogyan annakidején tették a PS2-be beépített DVD-lejátszóval. Kockáztattak és végül bejött nekik.

A Microsoft bolond lesz nem beépíteni a Blu-Ray lejátszót az X720-asába. Ez a sztenderd formátum manapság és a DVD-k hamarosan elavulttá válnak, mert az újgenerációs játékok már rég nem fognak ráférni egy 4,7GB-os szimpla DVD-lemezre. Reményeink szerint a belső Blu-Ray meghajtó kompatibilis lesz mind a DVD, mint a CD formátummal, így nem kell megválnunk az évek során felhalmozott játékgyűjteményeinktől és lehetőségünk lesz még játszani velük az újgenerációs konzolon is.

Jobb háttértámogatás?

Az Xbox 360 igazi sikertörténetnek számít. Megjelenésével és elterjedésével létrehozott egy igazán stabil, viszonylag nagy kínálattal rendelkező játékgyűjteményt. De 2012-től a gyűjtemény sokkal nagyobb lehet. Miért frissítene bárki is, ha nem tudnának játszani régi gyűjteményük nagyszerű darabjaival? Ez az, ami miatt az X720-asnak sokkal jobb háttértámogatásúnak kell lennie. De ne gondold, hogy a háttértámogatás nem fontos. Igenis az! Ugyanez az oka annak is, hogy még mindig népszerű a játékok letöltése az Xbox Live-on keresztül.

Beépített HDMI és Wi-Fi?

Az Xbox 360 Elite verziójában már megtalálható a HDMI és 2012-től a Wi-Fi is szabvány lesz, úgyhogy biztosra vehetjük, hogy az X720-asban is megtalálható lesz. A PS3-ban már most van beépített Wi-Fi Enhernet és Bluetooth.

4,7GHz-es processzor az Xbox 720-ban? Megeshet…

Az Xbox 720 valami hasonlót fog tartalmazni, mint a Sony cella-szerű processzora. De vajon a Microsoft hasonló processzor fejlesztésébe fog beruházni? Nem valószínű. Valószínűbb, hogy szorosabbra fűzi együttműködését az IBM-mel. Az IBM már egy ideje dolgozik egy 4,7GHz-es dual core processzoron, a Power6-en. És ki mondta, hogy a Microsoft nem fogja beletenni ezt a processzort az X720-aiba? Azok az extra Ghz-ek igencsak megtámogatják a processzort, és még realisztikusabbá teszik a játékélményt. Egyszóval nagyon úgy néz ki, hogy a Microsoft-IBM együttműködés végül nagyon is kifizetődő lesz.

Achievementek átvitele az X720-ra?

Ez nem tréfa. Nem lenne rossz lépés a Microsoft részéről, ha nem hagyná, hogy a játékokra és achievement pontok megszerzésére fordított sok-sok játékóra elvesszen, csak azért, mert az újgenerációs frissítést elvégeztük. Az Xbox Live Gamerkártya általános és remélhetőleg megmaradnak achievementjeink és barát listánk, miután megtörtént a frissítés az új X720-ason.

Mindent összevetve elmondhatjuk, nagyon sok idő van még az újgenerációs X720 megjelenéséig, így bármi előfordulhat, bármi megvalósulhat. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

Vélemény, hozzászólás?