PlayIT – Élménybeszámoló

Nem a lustaságom miatt nem készült el tegnap az irományom, hanem azért, mert igazából nem tudtam, hogy mit írjak. Könnyebb dolgom lett volna, ha egy játék tesztjét kellett volna elkészítenem, mert ott megvannak az adott támpontok, amiknek mindenképp szerepelnie kell benne.

De egy rendezvény esetében mit lehet értékelni? Miről írjak? A kiállított játékokról? A rendezvényekről? A különféle standokról? A szervezettségről (vagy szervezetlenségről)? A résztvevőkről? Írok inkább arról, hogy én mit gondolok erről az egészről.

Idén december 17-én került megrendezésre a kicsit átalakult Budapest Game Show. A rendezvény PlayIT néven folytatja tovább, ráadásul nem csak kiállításról, hanem vásárról is szó volt, így azok, akik az utolsó pillanatokra halasztották az ajándékok beszerzését, vagy csak magukat akarták meglepni valamivel, kaptak egy kis segítséget. Ráadásul a Millenáris Park nem csak a PlayIT-nek adott helyszínt, hanem a téli HoldfényConnak is.

Galériánkban már tegnap megtekinthettétek az ott készített képeket, így lehet már egy kis fogalmatok arról, hogy látszólag miről is maradtatok le :). A DemonicPlayer csapatát MrEfEl, Böcse, Raam, Dreamelf és jómagam képviseltük, de Pingwin barátunk jelenléte is emelte az ördögi team fényét.

A rendezvény hivatalosan 10 órakor kezdődött, ám mi egy kicsivel később jutottunk be, ugyanis Böcsénél voltak a belépőjegyek, akinek a busza kétszer is lerobbant… :S Szerencsére nem kellett órákat várnunk rá, így nagyjából fél 11 magasságában be is jutottunk a helyszínre. Az első lépés az volt, hogy jegyeinkért cserébe megkaptuk a szabad mozgásra jogosító zöld karszalagokat, majd jött a kb. fél órás sorban állás a Ruhatár előtt. Az előcsarnokban jó pár LCD kijelzőn mentek a hirdetések, de azt senki nem volt képes feliratozni, hogy hol mit kell csinálni. Hol kell a belépőjegyet “beváltani”, hol a Ruhatár, hol kell regisztrálni a Cosplay versenyre.. Így nagyjából 3 sornak volt vagy 8 vége… csak hogy érzékeltessem, milyen nagy is volt a fejetlenség a regisztrációnál és a bejutásnál. Azt már meg sem említem, hogy az 1.000 forintos belépő mellé még kabátonként 200 forintot kellett fizetni a ruhatárban. Ezek után már csak remélni mertem, hogy kifelé jövet nem kell újabb 200 pengőért kiváltanom a kabátomat.. :D

A beléptető kapunál a hostess hölgyek egy apró kis szórólapot osztogattak, melyek kitöltésével 2 db belépőt lehetett nyerni az exkluzív Diablo 3 és Mass Effect 3 bemutatókra. A történetnek akadt azonban egy kis szépséghibája… Vajon kitaláljátok, hogy mi volt az? :)

Kiállítás és vásár révén jó pár standon be lehetett szerezni a régóta vágyott játékokat, vagy egyéb finomságokat. A nagyszínpadon folyamatosan mentek a bemutatók és a különféle nyereményjátékok sorsolásai, de mivel több helyszínről is “beszűrődtek” a zajok, így csak a színpad közvetlen közelében állók és ülők tudták, hogy miről is van szó. Ez nekem személy szerint nem volt túl szimpatikus, mert vagy ott vagy a színpad előtt egész nap, vagy mész és mászkálsz, nézelődsz és kipróbálod a már réges-régen megjelent játékokat.

Egész napos rendezvény lévén én azért vártam volna egy normális büfét, hiszen a játékban elmélyült gamer is megéhezik néha. Az egyik női mosdóban csőtörés miatt nem üzemelt a kézmosó… Tudom, ezek apróságok, de pont az ilyen apróságok ronthatják el az összképet.

Lehet az a baj, hogy túlságosan marketinges szemmel nézem a dolgokat? Miért mindig csak a hibákat vagyok képes meglátni??? Azok, akik esetleg ott voltak, hogyan látják ezt az egészet?

 

22 hozzászólás a(z) “PlayIT – Élménybeszámoló” bejegyzéshez

 1. A probléma fő oka szerintem az volt, hogy nagyon későn került megrendezésre ez a show. Ha jól belegondoltok, minden nagyobb gameshow (TGS, Eurogamer) is maximum szeptemberben lezajlik, még a nagy megjelenések előtt. December 17-ére minden játék kijött jóformán, olyanokat lehetett kipróbálni, amiket akár már otthon is játszhattok. Igen, ezen a rendezvényen inkább a vásáron volt a hangsúly… Talán jövőre okosan szeptember vége-október eleje időpontra időzítik.. Másik dolog, ami nekem nagyon fura: hogy ha megnézitek, véget ér az E3, a Gamescom és az utolsó napon be is jelentik, hogy jövőre mikor kerül megrendezésre (napra pontosan). Itthon ez nincs meg, 3 héttel a rendezvény előtt még nem lehet tudni, mikor és hol kerül rá sor.. Szervezetlenség sugárzik az egészről.. Egyszer segédkezhetnék egy ilyen megszervezésében, biztos nem lenne ez.. :D (ez most nagyon nagyképűen hangzott??? :D)

 2. @Nemesis013: Nem vesztettél semmit! Én egyébként azt furcsállom, hogy olyanok is részt vettek a szervezésben akik már számtalanszor jártak mondjuk a gamescomon vagy esetleg az e3-on. Lehetne valami képük, hogy miként kell ezt csinálni. Szerintem ez az egész csak arról szólt, hogy karácsony előtt még vegyél meg mindenfélét amit árulnak a “boltosok”. Zsibvásár… nem jut eszembe jobb jelző, ráadásul még fizessek is azért, hogy bemehessek vásárolni. Szerintem… na ezt inkább nem mondom ki.

 3. Először azt hittem, hogy arról a buliról kezdesz el írni valamit, amelyiken valamelyik nap voltam :D Hosszú sor a belépésig, 1000ft belépő, zöld karszalag, hosszú sor a kabát leadásig, eddig mindent stimmelt, de az orbitális különbség most jön: nálunk 100ft volt a kabát beadás, nem 200ft :D
  Amúgy nekem a leírtak alapján elég rossznak és félre sikerült kis rendezvénynek tűnik. Nem akartam ki menni, mert annyira nem izgatnak az ilyen showk, meg nincs is erre nekem pénzem. Tudom nem drága, de youtube-on találok videókat a játékról és az onlive, steam vagy egyéb rendszerekben kipróbálhatom a játékokat.
  Szegén Böcse elég szerencsétlen volt :D Jó gagyi busz jöhetett akkor ha 2-szer is lerobbant. Én már jó pár éve buszozgatok, de eddig csak 1-szer robbant le olyan busz amin én is rajta voltam :D

 4. Hmm lehet nem is olyan nagy baj hogy nem jutottam el! Több helyen is olvastam, hogy nem volt nagy eresztés, persze hajt a kíváncsiság így ha lesz legközelebb lehetőségem el fogok menni és talán a zavaró dolgok sem lesznek már!
  @MidgarD: Ez is igaz, ebben egyetértünk, hogy örülhetünk mert nekünk van egy ilyen rendezvényünk! Viszont az érem másik oldala, hogy nem olyan hiányosság szúrta Csillag pokoli szemét, hogy koszos a padló vagy ilyen zagyvaság, hanem hogy nincsen normális hangosítás? Nincsen egy nyamvadt A4-es papírra ráírva, hogy erre menj ha sz@%&i akarsz (elnézést)! :) De egy szó mint 100 tényleg örülhetünk, hogy van csak akkor azért csináljuk normálisan! Erről most ez jutott eszembe: “Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk” – A tanú c. film :)

 5. Bár én nem voltam ott, de ahány helyen csak olvastam róla véleményt, az mind azt írta le, hogy sikeres indulásnak koránt sem nevezhető a PlayIT rendezvénye. Ami azért is furcsa, mert a korábbi BGS-ekből már tanulhattak volna az előforduló hibákból.
  Ezektől függetlenül azonban hálát kell mondanunk a rendezvény szervezőinek, hiszen sok országban még csak hasonló sincsen. Annak örüljünk ami van és ne azon keseregjünk, hogy bizonyos dolgok miért nem voltak, vagy miért úgy voltak.

Vélemény, hozzászólás?