Penny Arcade Expo (PAX) 2010

A szeptember 3-a és 5-e között megrendezésre került PAX játékfesztiválnak idén is Seattle adott otthont. Bár hivatalosan csak pénteken nyitott meg az expo, már csütörtökön jó pár videojáték-cég tartott különleges összejövetelt, hogy így ünnepeljék meg a játék-shown való részvételüket. Voltak azért „ismerős arcok” is, hiszen a PAX EAST-et, és az E3-at is megjárt Halo: Reach életnagyságú szobraiba is belebotolhattak a szerencsések.

Mint minden rendes játék-show esetében, itt is a szokásos „rituálék” ismétlődtek: a bebocsátásra várók tömege egyre izgatottabban várta a nyitást. Aztán végre elérkezett a várva várt pillanat: kitárultak az ajtók, és a tömeg bezúdulhatott a szentélybe. Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: játékok tömkelege, kivetítők hada, ereklyék, jó csajok… a fánkról és a kóláról nem is beszélve.

A 0. nap legfőbb látványosságai a Kingdom Hearts: Birth, a God of War: Ghosts of Sparta és a Rock Band 3 voltak. A közönség nagyon türelmes volt, mindenki zokszó nélkül várta ki a sorát, hogy kipróbálhassa egy-egy új játék demóját a standoknál.

A szombat és a vasárnap már jóval több látnivalót hozott magával: megcsodálhattuk a DeLorean-t, a Vissza a jövőbe c. filmből ismert Doki remekművét, persze szigorúan életnagyságban! Ugyancsak valósághű méretben szemlélhettük meg a Dead Rising 2 motorját is. A legszerencsésebbek (és legtürelmesebbek) olyan játékokat próbálhattak ki, mint a Mortal Kombat, a lenyűgözően jó Super Street Fighter 4, vagy az Enix büszkesége, a Final Fantasy XIV. Az igazán fürge és vastag pénztárcájú Final Fantasy rajongók még egy exkluzív, limitált kiadású „szeretetcsomaggal” is megajándékozhatták magukat. A Lord of the Rings: War in the North varázslatos díszlete rengeteg nézelődőt vonzott. Volt, aki egyedi díszlettel (a F3AR ismételten leporolta a hátborzongató falfirka motívumait), volt, aki csinos öltözetével (a Need for Speed: Hot Pursuit cicababái) és volt olyan is, aki padlóra ragasztott apró lábnyomokkal (Okaminden) csalogatta a játék rajongókat a standjához. A Marvel VS Capcom 3 nyilvánvalóan népszerű volt itt is, de azért a tömeg jóval kisebb volt, mint amit a Comic-Con-on és az E3-on láttunk. Irthattunk zombikat a Dead Rising 2 standjánál, megcsodálhattunk egyedi PC-ket az AION-nál, kipróbálhattuk a Kinectet a Microsoft pultjánál, táthattuk a szánkat a Star Wars: The Force Unleashed 2 artworkja előtt, kipróbálhattuk a Little Big Planet 2 demóját, pózolhattunk a Dragon Age II fotó fala előtt, megcsodálhattuk a Tron futurisztikus díszletét és persze a rengeteg cosplayert, akik szebbnél szebb kosztümöket készítettek a jeles esemény tiszteletére. Persze nem csak ők készültek nagyon: a Fallout: New Vegas is kitett magáért a monumentális díszletével. A Rage hátborzongató falfestményeivel riogatott, a Portal 2 pedig igazi portal-hangulatot varázsolt a térbe. Persze kiemelt figyelem kísérte a Halo: Reach szimpadát, de az Assassin’s Creed : Brotherhood is nagy figyelmet kapott.

Persze volt itt sok más minden is, de nem hiszem, hogy ha szimplán csak felsorolom az expón megjelent játékokat, azzal át tudnám adni a hely hangulatát. Kár szót fecsérelni az ilyenekre, célszerűbb a helyszínen átélni az egészet! Szóval gyűjtögessétek a pénzt, hátha jövőre Ti is ott lehettek személyesen!

Vélemény, hozzászólás?