Monkey Island 2 SE: LeChuck’s Revenge

A Monkey Island sorozatot csak szeretni és tisztelni lehet humoráért, kreativitásáért és bájos karaktereiért. A kevésbé szakavatottak kedvéért elmondom, hogy a Monkey Island egy olyan kalandjáték, melyben a merész kalóz, Guybrush Threepwood történetét követhetjük nyomon.

Miután legyőzte a szellemkalóz LeChuckot és megnyerte magának a kedves Elaine Marley kormányzót a Monkey Island titkában, Threepwood elvesztette Elaine kitüntetett figyelmét és úgy döntött, hogy Big Whoop mesés kincseinek nyomába ered.

A Monkey Island Special Edition első része néhány kisebb újítást leszámítva az eredeti verzió újracsomagolt változata volt. Az újabb verzió már olyan irányítást tartalmaz, ami könnyű kezelhetőséget biztosít mind a konzol játékosoknak, mind azoknak, akik számára teljesen ismeretlen a SCUMM menü. Az Xbox 360-on a sztenderd gombok segítségével a játékosok bármelyike irányítani tudja a világot, a bal analóg gomb segítségével tudja irányítani Guybrush-t, a jobb gomb segítségével pedig a képernyőn megjelenő menüben választhatunk ki dolgokat. Ez egy igen nagy változtatás, de sokkal kezelhetőbbé és jobban használhatóvá teszi a játékot. Amint hozzászoksz ehhez az irányításhoz, jól fog működni, de az elején még kicsit nehézkes lesz a használata, és elő fog fordulni, hogy olyan szobákba is belépsz, ahová nem akartál.

A Special Editon móddal kapcsolatos másik változás, hogy ha meghúzod a jobb ravaszt, mialatt egy tárgy vagy egy személy fölött lebegsz, azzal elindítod a legmegfelelőbb tevékenység kerekét. Ha például Wally-re, aTérképészre kattintasz, ezeket a feliratokat fogod látni lehetőségként: „Look”, „Pick Up”, „Talk To”. A ,,Pick Up” furcsa választásnak tűnhet, de ez egy rettentő szellemes pankráció sorozathoz vezet, amit a monoklis térképkészítővel vívhatsz meg. Az új kontroll kerék teljesen zökkenőmentessé teszi a játékmenetet anélkül, hogy ellehetetlenítené szórakozásunkat.

Az új artwork az első Monkey Island SE-ben nagyon helyes volt, de a klasszikus művészettől igen messze állt és a irányító rendszer használhatatlan volt (és még most is az). A legjobb újítás talán a hangalámondás volt, de ezt nem lett volna szerencsés beépíteni a klasszikus grafikába. Ezt most végre kijavították és így élvezettel hallgathatjuk a karakterek hangját, miközben nézzük őket 16 bites dicsőségükben. A legtöbb színész szinte a megszólalásig azonosulni tud karakterével, annyira összeillenek. Egyetlen kivételt képez Elaine Marley, és az őt megszólaltató színésznő. A Kormányzó egy kiállhatatlan hárpia, de a színésznő hangja nem nagyon passzol hozzá, nem ilyennek képzeltem el.

A rajongóknak van okuk az izgalomra, hiszen a LucasArts nem kisebb neveket kért fel a Monkey Island elkészítésére, mint Ron Gilbert, Tim Schafer és Dave Grossman. A játék kinézete a másik dolog, amit a rajongók nagyon fognak élvezni. Ahogyan játszod a játékot, észrevehető, hogy egyaránt megvan benne az eredeti játék koncepcióját és karaktereit, valamint a frissített verzió is. Így a kettő tökéletes ötvözetét hozták létre.

Ha már profi Monkey Island játékosnak számítasz, akkor nem kell bemutatnom a játék alapszabályait és működését. De azoknak, akik még nem járatosak ebben a varázslatos világban, segítségre van szükségük. A LucasArts két nagyszerű funkció hozzáadásával oldotta meg a játékosok dolgának megkönnyítését: az egyik a tárgy kiemelő rendszer, a másik pedig az irányító rendszer. Az irányító rendszer nem más, mint egy három lépcsős segítség, amelyet kifejezetten a kevésbé gyakorlott játékosok segítését szolgálja. Először csak apró utalást tesz arra, hogy mi is a következő lépés. Ha nem ,,reagáljuk le” megfelelően, akkor második lépcsőként el is mondja, mit kellene tennünk, és ha még így sem sikerülne, akkor meg is mutatja. Ez az ún. ,,hint systerm” már az első Special Editionban is szerepelt, és most itt is visszatér. A kiemelő rendszer viszont egy teljesen új funkció. Bármikor, amikor látni szeretnéd, hogy mi mire van hatással a képernyőn, egyszerűen csak le kell nyomod a bal ravaszt és a tárgyak felvillannak. Ez egy nagyon nagy segítség lehet, de nem sokszor használtuk.

Az Artwork letisztult és gyönyörű grafikájával teljes mértékben a 90-es évek verziójának szellemét idézi. Hirtelen, hogy ez a közel 20 éves játék mennyire lüktet, mennyire él a mai modern világban is. Élvezhető, játszható… és még mindig ámulatba ejt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a régi Monkey Island fanok számára minden elveszett. Egy csöppet sem! Azok, aki az eredeti zenével, szinkronnal, irányítással és grafikával szeretnék játszani a játékot, természetesen megtehetik.

A SE második része is új szinkront kapott, azonban az elsővel ellentétben itt már mi magunk választhatjuk meg, hogy melyik verziót szeretnénk hallgatni.

És van még egy nagy meglepetés a Monkey Island 2 SE-hez: a játék szülőatyjai (Ron Gilbert, Tim Schafer és Dave Grossman) kommentárokat fűztek a játék bizonyos részeihez. Ott, ahol vannak ilyen fejlesztői kommentek, egy kis ikon fog megjelenni a bal felső sarokban. Továbbá egy art galéria is elérhetővé válik, ahol megtekinthetjük az eredeti és felújított képeket is. Ezek igazán nagy kuriózumnak számítanak.

Vélemény, hozzászólás?