Halo: Reach – Beszélgetés a készítőkkel

S.I.: Vegyük például azt, hogy a Modern Warfare 2 a kezében tartja a multiplayert – a srácok miért olyan biztosak abban, hogy ez a játék lesz a legkelendőbb multiplayer játék idén Karácsonykor?

Brian Jarrad: Tudod, az egész eddigi történetünket áttekintettük. Úgy vélem, a Halo 2 igazán sokat tett azért, hogy az Xbox Live multiplayerét megismerhesse a nagyközönség, és nagyszerű volt látni, ahogyan a Halo játékok befolyásolták a Call of Duty játékokat és nagy dolgokat hoztak össze. Úgy érzem, remek egyveleget hoztunk létre, ami nemcsak hogy jól működik, de technikai szinten is nagy előrelépést hoz – a hálózati- és egyéb hasonló rendszereink olyan kifinomultak, mint még azelőtt soha.

Könnyebb és gyorsabb módon tudod megtalálni a barátaid, hogy aztán együtt harcoljatok a többiekkel egy igazán nagyszerű gyakorlott játékban. Egészen máig nagyon különböző online tapasztalataink voltak: a játékok összehozzák az embereket egy nagyon szoros küzdelem során, de az olyan dolgok, mint az Arena, mely az egyik szezonális ajánlatunk az online játékosok számára, egy mérföldkőnek számít – úgy hiszem, ez nagy vonzerő sok hardcore játékos számára.

Az olyan dolgok, mint a harci képesség, mélységet ad az egésznek és egy új réteget a stratégiánknak, és azt hiszem, hogy ami történni fog, az a tapasztalt játékosokban is elégedettséget fog kiváltani, másfelől azok az emberek, akik szimplán csak jól akarják érezni magukat, olyan lehetőségek közül válogathatnak, mint a Invasion Slayer, a Team Battle felajánlás, vagy az új járművek. Szerintem igazán jó móka lesz azoknak, akik szeretnek a barátaikkal együtt lövöldözni.

S.I.: A Bungie már bejelentette, hogy merre indul tovább és mihez kezd majd a Reach után, és azt is elmondták, hogy a Halo-franchise-t átadják a 343 Industries-nak. Gyanítom, ez technikailag azt fogja jelenteni, hogy most a saját teremtményed ellen fogsz versenyezni – Milyen érzéseid vannak ezzel kapcsolatosan?

Brian Jarrard: Igen, ez így van… de tudod, a Bungie-nál senki sem szán túl sok időt arra, hogy a versenyhelyzetet elemezgesse. Igazából a Halo 3 is versengett a Halo 2-vel, hiszen próbáltuk kijavítani az előző játék hibáit és próbáltuk nem becsapni azokat az embereket, akik leülnek játszani vele. Mindenki mindig a legtöbbet próbálja kihozni a munkájából, és szívesen látjuk, mi jön a Halo-sorozat után, de nem lesznek álmatlan éjszakáink emiatt, és nem fogja befolyásolni, hogy hogyan közelítjük meg a jövőbeli projektjeinket. Már van néhány remek ötletünk és azokat fogjuk csinálni, amivel játszani akarunk.

S.I.: A Flight szimulációs szint – már láthattuk belőle egy kis ízelítőt, de a Bungie már kijelentette, hogy ez csak egyetlen szinten lesz elérhető. Úgy tűnik, hogy sok időt és energiát fektettetek valamire, ami csupán a játék egy töredékét teszik ki.

Niles Sankey: Nyilvánvalóan sok időt töltöttünk a fejlesztéssel, ez volt a nagy dolgok közül az egyik, amit meg akartunk mutatni, de ugyanakkor nem akartunk beleesni abba a hibába, hogy folyton ezen lovagoljunk. A jó dolgok egyike a Reachben – és ez a világűrös részben jól látható –, hogy minden küldetésnek megvan a maga egyedisége, a saját egyedi játékmenete, és ez csak egy példa. És persze amikor készítettük a világűrös részt, azt mondtuk: „Hé, van egy négyszereplős ko-op játékunk, a munkát folytatjuk, mert el kell érnünk, hogy a négy résztvevős játékban mindenki a saját Saberét irányítsa, és ha egy nem-hivatalos slayer match-et indítasz, akkor lehetőséged van a barátaidra vadászni… Ez mókás!”

S.I.: Akkor a jövőre nézve készülhetünk egy még nagyobb űr-küldetésre?

Brian Jarrard: Ki tudja? Azt gondolom, hogy nem igazán állunk készen arra, hogy speciális DLC tervekről beszéljünk, de az emberek nagyon fogékonyak az űr témára, ami nagyszerű és türelmetlenül várjuk a visszajelzéseket a teljes küldetéssel kapcsolatban.

S.I.: Tehát a Bungie lesz az, aki a kezelni fogja a Reach DLC-t?

Brian Jarrard: Jelen pillanatban még nincs szó DLC-ről, de feltétlenül lesz pár ember a csapatunkból, akik a megjelenés után is támogatni fogják a közösséget és a játékot.

S.I.: Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a jövőbeni terveitek megvalósításához.

Vélemény, hozzászólás?