Gamescom 2010: Folytatódik a háború a Halo: Reachben

A jó hír az, hogy hamarosan kezeinkben foghatjuk a Halo: Reachet. Tekintve, hogy 2001-es megjelenése óta ez a legnépszerűbb videójáték franchise, a Halo fanok milliói várják egyre izgatottabban a nagy napot, amikor végre kedvencüket kipróbálhatják, és új élményekre kiéhezve nekieshetnek egy jó kis mókának. A Spartanok és Covenantok háborújában online élvezkedhetnek majd a kiéhezett rajongók. A rossz hír, hogy azzal, hogy hamarosan boltokba kerül a Halo széria legutolsó darabja, egy korszak is lezárul a Bungie életében.

A Gamescom jó lehetőséget nyújtott számunkra, hogy egy kis betekintést nyerjünk a Halo: Reach kampány részleteibe. Amióta létezik ez az epikus küzdelem a két fél között, a konfliktusok puszta skálája egyre csak bővül: a tipikus Halo lövések, gránátok és küzdelmek most egy igen drámai elemmel is gyarapodnak. Egy gépfegyverrel és duplalövetű rakétával felszerelt Warthogon azért egész más még a levegő is: merész farolások, vad fordulások a hatalmas mélységgel riogató kanyon éles kőszirtekkel csipkézett vad vidékein igazi élményszámba megy. Mialatt békésen levegőzöl a magaslaton, és kedves kis járműveddel megkerülöd a többieket, a távolban robbanások moraja hallatszik. A következő képsorok már az ellenséggel folytatott heves csaták fegyverropogását és robbanásait vetíti elénk. Energiafegyverek sülnek el: úgy tűnhet, könnyű menet lesz.

A küldetésed egy különleges részhez ért: a Spartan osztag célja nem mást, mint hogy megakadályozza a levegő rakéta kilövését. Neked nincs „más” dolgod, mint hogy keresztül száguldj az ellenállás csatától zajos frontvonalán a Revenant becenévre hallgató járműveddel, melyet a Bungie úgy jellemzett, mintha a Wraiths és a Ghost szerelemgyereke lenne. Ha mégsem vagy annyira járatos a Halo-világában, akkor az elején bizonyára nehéz lesz kiigazodnod a sok-sok elnevezés, rövidítés és „halos szakszó” között, hiszen a Halo fanok kemény magja már automatikusan tudja, hogy mit is jelent, ha valaki „Scarab!”-ot kiállt. Azok, akik már régóta játsszák, persze sokkal könnyebben ráállnak az újításokra, hamarabb beleszoknak. Hisz tudjátok: a jót mindig könnyű megszokni.

Ebben a részben először is el kell érned a légelhárító tornyot, majd utána meg kell akadályoznod a rendületlenül előre törő ellenséges haderők előrenyomulását. Két hatalmas, masszív fregatt halad előre az előőrs hírnökeként, bombázók sikítanak az égen, folyik a csata minden téren. A küldetés következő részében még több légteret kell megtisztítani. De ez csak egy demo verzió volt…

Hatalmas küzdelmek, izgalmas fegyvercsaták és óriási élmények várnak a Halo rajongókra. Egy javított Firefight mód, egy jó kis multiplayer – a franchise fanatikusok szerint nincs mit elrontani benne. Természetesen biztosat csak szeptember 14-e után tudunk mondani.

Vélemény, hozzászólás?