Game On – Interaktív kultúrtörténeti kiállítás a videójátékok őskorától napjainkig

London, Edinburgh, Helsinki, Lille, San Jose, Chicago, Seattle, Hongkong, Melbourne, Brüsszel, Dublin, Monterrey, Sao Paulo és Lisszabon után Budapestre érkezik a világ legszórakoztatóbb utazó kiállítása, hogy Te is végigjátszhasd a videójátékok történetét.

Gyere el és tapasztald meg ezt a testet és szellemet egyaránt nem kímélő kiállítást, ahol szabad, sőt egyenesen kötelező a játék. A Game On-on mindent a szemnek és mindent a kéznek is!

A Game On a videójátékok kultúráját mutatja be azok múltján, jelenén és a bennük rejlő lehetőségeken keresztül. Egy interaktív térben közel 150 játékkal találkozhatunk, illetve megismerkedhetünk azokkal a komplex tervezői folyamatokkal, melyek játékra alkalmassá teszik a kész produktumot.

Az ember evolúcióját természettudományi múzeumokban tett sétáink alatt megismertük, a művészet történetét számtalan kiállításon végigkísérhettük. De eddig máshol nem láthattuk a játékipar teljes történetét elrendezve, magyarázva, és játékra készen. Te is készen állsz?

Készen állsz, hogy felfedezd az utat, melyet a 70-es évektől, az árkád játékgépektől a számítástechnika nagyjai végigjártak, hogy aztán az otthonunkba hozzák a játékok világát? Készen állsz, hogy kipróbáld a modern technológiának köszönhetően izgalmas, életszerű virtuális valóságok sorát betekintve a játékdizájn egyre őrületesebb lehetőségeket rejtő világába?

A szenzációs utazó kiállítást 2012. október 19-től 2013. január 8-ig tekinthetitek meg a Vam Design Centerben (1061 Budapest, Király u. 26.) Nyitva tartás: Hétfőtől vasárnapig: 9:00-től 19:00-ig.

A kiállításon találkozhatunk a legjobb árkád gépekkel, konzolokkal és hordozható, játékra alkalmas kéziszámítógépekkel, csakúgy, mint a legújabb technológiai és játékdizájn fejlesztésekkel. Tanulhatunk a korai játékokról pl. a Penny Arcades-ről, a Pinballról, a Pachinkóról, a Space Warsról, a Computer Space-ről és a Pongról, valamint lehetőség van kipróbálni a 3D-s technológiát és játékokat, és a legújabb virtuális valóságot.

Önálló szekciót szántak az árkád játékoknak, olyan neveket beleértve, mint a Pac-Man, a Defender és a Donkey Kong. Játék konzolokat sorakoztatnak fel 1972-től napjainkig, pl. a Xbox 360, a Nintendo Wii és a Playstation 3, olyan játékprogramokkal, mint a Halo 3, Wii Sports Resort és a Rock Band, továbbá megtalálható egy rész a Multiplayer-nek szentelve, és egy tér, kifejezetten gyerekeknek és családoknak.

Kép, hang és a karakterek

A kiállításon szintén egy különálló szekcióban nézhetjük meg és követjük nyomon, hogy az észak-amerikai, európai és japán kultúra milyen hatást gyakorolt a játékok dizájnfejlesztésére. Remek lehetőség kínálkozik arra is, hogy lássuk a játékokat a konceptuális dizájn kezdeti szakaszaiban, betekintést nyerve ezzel a művészi munkába olyan játékok esetében, mint a Grand Theft Auto, Pokémon, Spore, az Uncharted, a World of Warcraft, Tomb Raider és a Sims.

A karakterek milyensége, a 80-as években megszületett Pac Man óta, fontos szempont. Ebben a térben a videójátékok történetének legfontosabb karakterei elevenednek meg: Mario, Sonic, Lara Croft, Jak&Dexter és Parappa The Rapper.

A játék egyik legfontosabb eleme a hang. Ezért ennek is külön szekciót szántak, ami megismertet többek között Richard Jacques, Jason Hayes és Chris Hülsbeck zeneszerzők munkáival, valamint a NES, a Commodore 64, a Commodore Amiga és más klasszikus konzolok zenéivel. Itt olyan játékokat lehet kipróbálni, melyek a hangzást emelték fő tárgyukká, sok, a zenei életben jól ismert előadó segítségével, úgymint Orbital, a Gorillaz vagy a Prodigy.

Ne hagyd otthon a Nagypapit és az Asszonyt se! Avagy az őskor és a jövő.

A kiállításon felvonuló 15 szekció közül még három mindenképpen kiemelendő.

A korai játékoknál feltárul a kíváncsi szemek előtt a játékok történelme és azok a technológiai fejlesztések, melyek elvezettek a számítógépes játékok kialakulásáig – kezdve az első számítógépes játéknál, a Spacewar-nél, az első kompjúteren, a PDP -1-en.

Felsorakoznak a vintázs játékok, olyan elsőként gyártott árkád játékokkal, mint a Computer Space és a Pong.

Kifejezetten a gyerekeknek lett kialakítva egy színes tér, amely a nekik tervezett játékokkal varázsolja el a kicsiket. A Cookie Monster Munch, a Hey you, a Pikachu csak néhány az itt játszható játékok közül. Nagy választékát találhatjuk meg a hordozható, handheld játékoknak, a kis zsebszámítógépek legfontosabb programjainak, mint a Speak and Spell, Donkey Kong, és Pokemon.

A kiállítás jövőt bemutató részén, a kialakuló technológiák és tartalmi trendvonalak mintegy iránymutatóként adnak némi ízelítőt abból a világból, ahová a játékok fejlődhetnek a nem túl távoli jövőben. Láthatjuk a Nintendo Wii-t, a mozgás érzékelő rendszerével, és az erőteljes Playstation 3-at, a majdnem mozi-minőségű grafikájával.

Ezt ne hagyd ki! A Game On egy olyan utazásra hív, ahol a játékfejlesztés egészével kerülhetsz közvetlen kapcsolatba!

4 hozzászólás a(z) “Game On – Interaktív kultúrtörténeti kiállítás a videójátékok őskorától napjainkig” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?