Életét vesztette a SOPA aktivista Aaron Swartz

Aaron Swartz neve ismerősen csenghet azok számára, akik nyomon követték a SOPA (Stop Online Piracy Act = „megállj az internetes kalózkodásnak törvény”) törvényjavaslat által kiváltott tiltakozáshullámot, melynek részeként mintegy 7.000 weboldal hirdetett ‘online sztrájkot’, köztük a Wikipédia és a Reddit is (a Redditbe olvadt bele Swartz korábbi cége, a Infogami).

A huszonhat éves fiatalember még pénteken akasztotta fel magát brooklyni lakásában, akinek holttestét barátnője találta meg – adta hírül a Reuters.

screenshot-aaron-swartz

Swartz tizennégy évesen benne volt abban a csapatban, amely az RSS nevű alkalmazást hozta létre, ám a világ akkor ismerte meg igazán nevét, amikor 4,8 millió fájlt töltött le a JSTOR nevű tudományos publikációkkal foglalkozó oldalról, majd a fizetős tartalmakat bárki számára szabadon elérhetővé tette.

A JSTOR beperelte Swartzot, akit óvadék ellenében szabadlábra helyeztek, az ügy azonban tovább folytatódott. A ‘hacker’ legrosszabb esetben 35 év börtönbüntetésre számíthatott, ám ezt még a JSTOR vezetője is túl súlyos büntetésnek ítélte, így tiltakozásképp két napra rá egy 32 GB-os fájlt töltött fel a Pirate Bayre, benne sok korábban fizetős cikkel.

Bennfentes információk szerint Swartz közel két éve küzdött súlyos depresszióval, ám halálára senki sem számított.

Egy hozzászólás a(z) “Életét vesztette a SOPA aktivista Aaron Swartz” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?